Switch to English

Sanja Šamanović

Životopis:

Sanja Šamanović (Požega, 1970) redateljica je i producentica. Doktorirala je na Geodetskom fakultetu gdje predaje predmete vezane za fotografiju. Devedesetih objavljuje tekstove u više hrvatskih tjednika. Od 1996 članica je Kinokluba Zagreb gdje režira svoje prve filmove. Radila je na produkciji glazbenih spotova, namjenskih, dokumentarnih i eksperimentalnih filmova (Maturanti i plesači, Okupacija, 27. slika; Prosvjetljenje). Zajedno s Vedranom Šamanovićem režira dokumentarno - eksperimentalne filmove Prolaz za van i Terasa. Od 2011. direktorica je One Take Film Festivala.

Filmovi:
Regionalni program
"Terasa" je film koji govori o bijegu od gradske žurbe i gužve u rehabilitacijsko okruženje koje pruža vikendica izvan grada. Promatrajući život iz hladovine terase na kojoj autori provode svoj ljetni godišnji odmor, pratimo naizgled beznačajne događaje, sigurne od bilo kakvih skandala i iznenađenja, poštujući tek jedno pravilo: nekoliko kvadrata prostora omeđenog ogradom terase točka...
U konkurenciji , Ljetna pozornica
Film govori o majci i kćeri koje su nakon naslijeđenog obiteljskog obrasca prisiljene ponovno živjeti zajedno. Dnevne, naizgled posve banalne rutine, popraćene su razgovorom kroz koji sve manje isplivava tuga, a sve više naslijeđena snaga kojom jedna drugu guraju naprijed.