Switch to English

Rasim Karalić

  • Web:
Životopis:

Rasim Karalić rođen je 5. veljače 1967. godine u Zavidovićima, Bosna i Hercegovina. Snima dokumentarne filmove socijalnog karaktera o malim, običnim ljudima koji rade teške i neobične poslove te filmove etnološke tematike o starim zanatima koji nestaju.
Autor je filmova: Ovčari – ljudi s pašnjaka, Ja se zovem Hodžić Safet, Furmani, Kata, Samaraši, Stonoga, Ljubica, Kakva si sa parama, Zaboravljena sela, Pismo za Ohio i dr.
Za svoja ostvarenja nagrađen je brojnim nagradama na filmskim festivalima.

Filmovi:
VIS – Videostudio (Delnice) , Hrvatski filmski savez
2008, 20`
U planinama istočne Bosne posljednji furmani u strahu od dolaska suvremene mehanizacije bore se neumornim radom za svoj opstanak, pri čemu ne štede niti sebe niti životinje sa kojima rade.
VIS – Videostudio (Delnice)
2009, 14`
Oni su tu pored puta, na gradskom deponiju. Oni ne znaju koliko su stari, ne znaju čitati. Oni samo znaju da moraju preživjeti... Oni su ljudi.
2009, 18`
Merisha je vesela, inteligentna, marljiva i ambiciozna djevojka. Pa ipak, sve to, kao ni uredno položeni prijemni ispit, nije bilo dovoljno da ostvari svoju veliku želju i upiše fakultet.
13. LFF , Regionalni program
Duboko u šumama GorskogU kotara u zaboravljenom selu žive majka i kći. Samoću lakše podnose uz zvuke starog gramofona i pisma koja pišu za Ohio.