Switch to English

Matić poljana - život ili smrt

(FESTIVALSKA PREMIJERA) Kratak sadržaj filma:

Ovaj dokumentarno-igrani film kronika je jedne ljudske tragedije. Donosi svjedočanstvo preživjelih sudionika tragičnog marša preko Matić poljane u zimu 1944 godine. Zbog kontroverzi koje su pratile ovaj događaj, autorova namjera je bila da ovu priču liši bilo kakvih političko-ideoloških utjecaja.
U zimu 1944. partizanske jedinice Druge brigade 13. primorsko- goranske udarne divizije vode teške i iscrpljujuće borbe na području Like. Štab Divizije na čelu s komandantom Veljkom Kovačevićem i komandantom Druge brigade Viktorom Bubnjem donose odluku da Brigadu upute na slobodni teritorij Gorskog kotara preko padina Bjelolasice. Odluka da se Brigada uputi na marš od 52 km po teškim vremenskim uvjetima i vrlo zahtjevnim pravcem, godinama nakon ovog događaja izazivat će polemike koje će dovoditi u pitanje njezinu ispravnost.

Redatelj:
Rasim Karalić rođen je 1967. godine u Zavidovićima, Bosna i Hercegovina. Snima dokumentarne filmove socijalnog karaktera o malim, običnim ljudima koji rade teške i neobične poslove te filmove etnološke tematike o starim zanatima koji nestaju. Autor je filmova: "Ovčari – ljudi s pašnjaka"...
Foto: