Switch to English

Neli Ružić

Životopis:

Neli Ružić (1966.,Split). Magistrica umjetnosti, diplomirala je slikarstvo na Fakultetu Primjenjenih Umjetnosti u Beogradu, te postdiplomski studij na Fakultetu umjetnosti, UAEM, Meksiko. Dobitnica stipendije Conacyt, Meksiko (2012-2013.); stipendije Grada Splita (1996.), te stipendije ArtsLink (1996.) za rezidenciju u Headlands Center for the Arts, Sausalito, SAD.
Do 1991.godine živi u Splitu i sudjeluje aktivno na hrvatskoj umjetničkoj sceni. Krajem devedesetih godina odlazi u Meksiko, te se vraća u Hrvatsku 2012. godine. Od 1990. imala je niz samostalnih izložbi i sudjeluje na brojnim izložbama, projektima i festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu.
U umjetničkom radu istražuje preklapanja osobnog i kolektivnog sjećanja i zaborava u odnosu na migracijske i tranzicijske identitete. Njeni su radovi dio Kolekcije suvremene umjetnosti Galerije Marino Cettina, Canal Mediateca Caixa Forum Barcelona, Museo de mujeres, Meksiko, te su prikazivani u okviru TV serije Lucida.

Filmovi:
17. LFF , Ljetna pozornica
Film Nigdina na poetičan način istražuje osobnu razinu iskustva odlaska/povratka i preslagivanja identiteta. Dramaturgija se sastoji od dvije okosnice - prikaza mjesta sa skulpturom “Prije svitanja” autorice Neli Ružić i spomenika Bogdana Bogdanovića “Čuvar slobode”. Oba su rada postavljena na području tvrđave Klis, u različitim vremenskim epohama, prepušteni entropiji i društvenim promjenama....