Switch to English

Desetak dana nakon 21. izdanja Liburnia Film Festivala, pobjednički filmovi festivala putuju u Vodnjan! U suradnji s Pučkim otvorenim učilištem “Vodnjan-Dignano”, Liburnia uplovljava u Vodnjan i 7. rujna u Bašti, od 20 sati, pred vodnjansku publiku dovodi tri filma: “Knin-Zadar” Melite Vrsaljko, koji je dobio nagradu za najbolji film, “Divlje cvijeće” Karle Crnčević, koji je dobio posebno priznanje žirija i “Dohvatiti sunce: El Shatt” Ane Bilankov, dobitnika nagrade za najbolju režiju, najbolju kameru (Boris Poljak; nagradu dijeli i za film “El Shatt - nacrt za utopiju”) te najbolji dizajn zvuka (Yiannis Loukos).

Recentni hrvatski dokumentarni filmovi, 33 filmska naslova, 18 premijera, autori filmova i njihovi protagonisti, razgovori i edukacije o nastanku dokumentaraca i radu na filmu… Sve će to obilježiti sljedećih nekoliko dana u Opatiji gdje večeras počinje 21. izdanje Liburnia Film Festivala.

I ove godine o našim nagradama odlučuje međunarodni žiri kojeg čine filmski radnici i radnice. Njih pet - montažerka Iva Ivan, redateljica i producentica Vanja Kovačević, filmska autorica i suosnivačica Pravo Ljudski Film Festivala Kumjana Novakova, snimateljica Dinka Radonić, te redatelj i multimedijalni umjetnik Davor Sanvincenti odlučivat će o sedam festivalskih nagrada. O nagradi filmskog kritičara "Dragan Rubeša" odluku donosi Nikola Strašek.

Slučajno kino, program malih projekcija dokumentarnih filmova na neuobičajenim lokacijama, u srijedu 9. kolovoza od 21 sat u vrt caffe bara “Mali Rock” na riječkom Bulevardu (Derenčinova 9) dovodi dokumentarac o kontroverznom modnom fotografu “Helmut Newton: Perverzija i ljepota” redatelja Geroa von Boehma (Njemačka, 2020, 93').

Liburnia uplovljava, turneja pobjedničkih filmova Liburnia Film Festivala, ovog ljeta prvi put pristaje i u Krku! U suradnji s udrugom Kreativni Krk i Kinom Krk, u nedjelju 13. kolovoza u Kinu Krk, od 21 sat, bit će prikazana tri pobjednička dokumentarca s lanjskog LFF-a: “Mjesta koja ćemo disati” Davora Sanvincentija, “Tvornica filmova” Silvestra Kolbasa i “In medias res” Ane Klepo.