Switch to English

O festivalu

Liburnia Film Festival najstariji je festival dokumentarnog filma u Hrvatskoj i jedini festival koji prikazuje isključivo recentne hrvatske dokumentarce. Odvija se krajem kolovoza na otvorenom. Ove godine održat će se u 22. izdanju, od 27. do 31. kolovoza u Vili Antonio i na Ljetnoj pozornici u Opatiji.

22. Liburnia Film Festival organizira Udruga LFF, suorganizator je Restart, a partner Festival Opatija. Podržavaju ga Grad Opatija, Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Primorsko-goranska županija, Turistička zajednica Grada Opatije, AVC grupa, ACER Hrvatska, AJB DOC Festival te drugi podupiratelji. Prijatelji festivala su riječka udruga Filmaktiv, Institut dokumentarnog filma (IDF) iz Praga, Balkan Documentary Centar iz Sofije i Balkan Documentary Distribution Network.

U pet festivalskih dana, u dva večernja slota, brojna publika ima priliku vidjeti 20 dokumentarnih filmova u konkurenciji. Izvan konkurencije prikazuju se filmovi nastali u produkciji Restarta, za koje je tradicionalno rezervirana posljednja festivalska večer, te filmovi u programu Regionale, u popodnevnim satima. Filmove od 2007. godine bira selektor Oliver Sertić, a o nagradama odlučuje žiri, te publika.

Festival je od prve godine natjecateljski - nagrađuje se najbolji film po izboru žirija i po izboru publike - a 2013. su uvedene u Hrvatskoj dotad nepostojeće, strukovne nagrade: za najbolju režiju, fotografiju, montažu, i dizajn zvuka. Time se željela istaknuti vrijednost pojedinih članova dokumentarističke ekipe. Iste je godine uvedena i nagrada za najbolji regionalni film kojom se nastoji ohrabriti produkciju u regiji - Primorsko-goranskoj, Istarskoj i Ličko-senjskoj županiji. Od 20. festivalskog izdanja (2022. godine) dodjeljuje se i nagrada kritičara "Dragan Rubeša" koju svake godine dodjeljuje drugi filmski kritičar.

Edukacije

Od svog trećeg izdanja Liburnia Film Festival redovito organizira besplatan edukacijski program, u suradnji s Filmaktivom iz Rijeke (radionica Prvi put snimam), te Restartom iz Zagreba (radionica Filmska početnica). Od 2021. LFF uvodi i radionicu rough cuta za dokumentarne projekte koji se nalaze u fazi rough cuta.

Ostali programi Udruge LFF
Kako bi se priča o dobrim hrvatskim dokumentarcima proširila diljem zemlje te se doprinijelo izgradnji publike, od 2014. godine pobjednički filmovi s prethodnog izdanja festivala kreću na turneju, program pod nazivom „Liburnia uplovljava“.

Od 2016. godine ususret LFF-u organiziramo i „Slučajno kino“ u Rijeci, dokumentarni filmovi koje donosimo na neočekivane lokacije.