Switch to English

Rasim Karalić

  • Web:
Životopis:

Rasim Karalić rođen je 1967. godine u Zavidovićima, Bosna i Hercegovina. Snima dokumentarne filmove socijalnog karaktera o malim, običnim ljudima koji rade teške i neobične poslove te filmove etnološke tematike o starim zanatima koji nestaju. Autor je filmova: "Ovčari – ljudi s pašnjaka", "Ja se zovem Hodžić Safet", "Furmani", "Kata", "Samaraši", "Stonoga", "Ljubica", "Gričar - Lovac na puhove", "Vodeni čekić", "Kakva si sa parama", "Zaboravljena sela", "Pismo za Ohio", "Lautari", "Gorani", "Čuvar ognjišta", "Jasen ravnogorski", "Matić poljana - život ili smrt", "Drvodjeljci" i druge.

Filmovi:
VIS – Videostudio (Delnice) , Hrvatski filmski savez
2008, 20`
U planinama istočne Bosne posljednji furmani u strahu od dolaska suvremene mehanizacije bore se neumornim radom za svoj opstanak, pri čemu ne štede niti sebe niti životinje sa kojima rade.
VIS – Videostudio (Delnice)
2009, 14`
Oni su tu pored puta, na gradskom deponiju. Oni ne znaju koliko su stari, ne znaju čitati. Oni samo znaju da moraju preživjeti... Oni su ljudi.
2009, 18`
Merisha je vesela, inteligentna, marljiva i ambiciozna djevojka. Pa ipak, sve to, kao ni uredno položeni prijemni ispit, nije bilo dovoljno da ostvari svoju veliku želju i upiše fakultet.
13. LFF , Regionalni program
Duboko u šumama GorskogU kotara u zaboravljenom selu žive majka i kći. Samoću lakše podnose uz zvuke starog gramofona i pisma koja pišu za Ohio.
regionale , Villa Antonio
(FESTIVALSKA PREMIJERA)
VIS Videostudio
2023, 80`
Ovaj dokumentarno-igrani film kronika je jedne ljudske tragedije. Donosi svjedočanstvo preživjelih sudionika tragičnog marša preko Matić poljane u zimu 1944 godine. Zbog kontroverzi koje su pratile ovaj događaj, autorova namjera je bila da ovu priču liši bilo kakvih političko-ideoloških utjecaja. U zimu 1944. partizanske jedinice Druge brigade 13. primorsko- goranske udarne divizije vode teške...