Switch to English

Pavo Marinković

Životopis:

Rođen u Zagrebu 1967, diplomirao dramaturgiju na zagrebačkoj ADU. Kao dramski pisac se pojavljuje početkom devedesetih. Za drame, izvođene u zemlji i inozemstvu, dobio je mnoštvo nagrada (Peterostruki dobitnik «Marina Držića». 2006., zajedno sa Draženom Žarkovićem režira film «Trešeta» čiji je scenarist. «Trešeta» ima međunarodnu premijeru na 55. Međunarodnom festivalu Mannheim-Heidelberg gdje osvaja Ekumensku nagradu. «Trešeta» osvaja Grand Prix za najbolji film na Buchurest FF te osvaja i nagradu za najbolju fotografiju. «Trešeta» osvaja druge nagrade na festivalima u Bergamu i Napulju. Film je bio prikazan na tridesetak međunarodnih filmskih festivala kao što su Cairo, Yerevan GAIFF, SANFIC, Copenhagen FF, Haifa FF, Kerala IFF, Cinequest San Jose. «Trešeta» osvaja i Nagradu Film Magnet za najbolji hrvatski film 2006 te Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju režiju. 2009. Marinković je napisao i režirao film «Ljubavni život domobrana» za nezavisnog producenta Alka film. To je prvi film koji samostalno režira. Premijeru ima na Pula Film Festivalu gdje osvaja 3 Zlatne Arene (Najbolja glavna ženska uloga, najbolja montaža, najbolja scenografija). Film je prikazan na mnogo uglednih svjetskih festivala (Chicago FF, Cinequest San Jose, Febiofest Prague, Hamburg, Kerala IFF, Viareggio, Montevideo), a na Worldfest Houstonu osvaja Posebno priznanje žirija.

Njegov prvi dokumentarni film «Okupacija, 27. slika» svjetsku je premijeru imao na Međunarodnom filmskom festivalu Karlovy Vary.

Filmovi:
U konkurenciji
U Pragu, u dobrovoljnom egzilu susrećemo Lordana Zafranovića, kontroverznog hrvatskog filmskog redatelja. Film prati njegov put od talentiranog autsajdera pa do slavljenog korifeja jugoslavenske kinematografije proslavljenog filmom “Okupacija u 26 slika”. Priča o njegovom životu neobičan je prikaz puta prema vrhu i nazad koji otkriva kompromise umjetničkog opstanka za vrijeme komunizma koji ga...