Switch to English

Ana Opalić

Životopis:

Ana Opalić diplomirala je 1997. godine Filmsko i TV snimanje na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Iste godine nagrađena je kao najbolja mlada fotografkinja na izložbi Hrvatska fotografija ’97. godine. Od 2000. članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Godine 2003. s fotografom Borisom Cvjetanovićem predstavljala je Hrvatsku na pedesetom Bijenalu u Veneciji. Dobitnica je druge nagrade na natječaju T-HT nagrada za kratkometražni eksperimentalni film Pismo. Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. 'Lijek' je njen drugi dokumentarni film.

Filmovi:
U konkurenciji
„Još jednom“ dokumentarni je film koji prati živote pet prijatelja – četiri lezbijke i jedne transeksualne osobe – u razdoblju od sedam godina, od 2007. do 2013. Ana, Noah, Mima, Helena i Ivana prolazili su kroz više intenzivnih emotivnih odnosa – prekidali su stare i započinjali nove veze, zaljubljivali se, odljubljivali, razočaravali, u druge i u sebe... I o svemu tome razgovarali sa sobom i...
16. LFF , Program , Svjetska premijera , U konkurenciji , Ljetna pozornica
(Svjetska premijera)
2018, 44`
Film "Lijek", direktno i minimalistički, kroz niz naizgled jednostavnih, svakodnevnih scena prikazuje višemjesečni period u životu Tamare, oboljele od zloćudnog tumora jezika. Težina je dodatno pojačana činjenicom da se iza kamere nalazi njena – kći. Kći koja traži odgovore o tome zašto njena majka i dalje, bez obzira na rak od kojeg je oboljela, puši.