Switch to English

26.08. 20:15

Bez lica

26.08. 20:15
(Hrvatska premijera) Kratak sadržaj filma:

Ovaj kratkometražni esejistički dokumentarac prati proces postavljanja spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu u Zagrebu u periodu neposredno prije svečanog otkrivanja, dovodeći ga u kritički društveni kontekst upotrebom snimki koje nas vode od samog početka postava statue do prikaza gužvi mase ljudi, prosvjeda i sukoba te postavljanja straže policijskih koridora koje štite ovaj komad skulpture od ljudskog prisustva.
Radi se o dokumentarcu koji kombinira opservacijske i arhivske snimke iz perioda od nekoliko dana prije otkrivanja javnosti, kada je spomenik još bio zamotan u debeli sloj najlona, te kao takav izložen svim vremenskim uvjetima. Kako samu lokaciju na kojoj je spomenik postavljen određuju glavne gradske prometnice koje ga fizički odvajaju od dominantnih pješačkih puteva, vizualni koncept filma određen je kontinuiranim kontrastom između ekstremne statike statue spomenika i kontinuiranog pokreta i gibanja koje se događa ispred ili iza ovog objekta.

Redatelj:
David Lušičić rođen je 1976. u Rijeci. Radi kao nezavisni redatelj, producent, predavač i voditelj interdisciplinarnih kulturnih projekata. Završio je magistarski studij za TV i filmsku režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, scenografiju na Central Saint Martins College of Arts and Des...
Festivali na kojima je prikazan:
Traileri:

$item.name|wash()
Foto: