Switch to English

22.08. 20:30

Tvornica je naša!

22.08. 20:30
Kratak sadržaj filma:

Kako se obraniti od nesposobnih, preko noći licenciranih stečajnih upravitelja i lopovskih novih vlasnika koji su nekoć profitabilnu tvornicu odlučili upropastiti? Novim vlasnicima računica je jednostavna: upropasti proizvodnju, otpusti radnike i prodaj zemlju i nekretnine, te ostvari u kratkom vremenu milijunsku dobit. Ovo je ključ po kojem se odvija(la) privatizacija u Hrvatskoj. I na žalost, nevjerojatno uspješno. U gradiću Ivancu pored Varaždina, grupa od 200 metalaca iz tvornice ITAS je rekla - ne. Uviđajući smjer u kojem ide privatizacija njihove do tada profitabilne i prije svega voljene tvornice, nakon štrajkova i prosvjeda na koje nitko nije obratio pažnju, zaključili su da se tvornica brani iznutra. Izbacili su fizički nove vlasnike na cestu, zabranili im ulazak u tvornicu zauvijek, organizirali straže i štrajk glađu do ispunjenja uvjeta, poslali lopove na sudove i uspjeli otkupiti tvornicu u sto postotnom vlasništvu.
Za mnogo od navedenoga zaslužan je dugogodišnji sindikalni povjerenik Dragutin Varga, koji je na vrijeme shvatio kriminalne radnje koje su se počele događati nakon sto je tvrtka ‘otišla na bubanj’. Upravo je on naučio sve što se naučiti da o dioničarstvu i zakonima o radu, situacija ga je natjerala, te aktivirao radnike u borbi za svoja prava. Varga ima četveročlanu obitelj koja mu je nemali broj puta tijekom 11 godine borbe, sugerirala da prestane s buntom. Već su previše puta vidjeli kako u ovoj zemlji prolaze oni koji dižu bune. No on nije odustajao i dokazao je da rješenje nije u poniznosti već da se na društvene nepravde i lopovluk treba i mora reagirati. Pa i pod cijenu otkaza, fizičkih prijetnji i sudskih tužbi. Danas posluju s pet stranih tržišta, plaće su redovite, a funkcioniraju na principu radničkog dioničarstva.

Redatelj:
Rođena je u Zagrebu 1977. godine. Nakon opće gimnazije upisala je Fakultet političkih znanosti u Zagrebu na kojem je diplomirala 2003. Kao TV reporterka radila je do 2013. Specijalizirala se u dokumentarnim reportažama koje je snimala putujući svijetom. CNN World View prikazao je četiri njezine r...
Foto: