Prebaci na Hrvatski

Sve je spremno! Filmovi su pripremljeni, titlani, autori su stigli u Opatiju, samo nam još vi falite. Progam u konkurenciji počinje nakon svečanog otvorenja na maloj Ljetnoj pozornici u 20:15, a program Regionale starta već u 18 sati u Vili Antonio. Ulaznice je moguće nabaviti na ulazu u Ljetnu pozornicu il putem sustava Mojekarte.hr.

Danas na LFF-u pripremamo red razgovora o filmovima te šest doksa u večernjem programu na Maloj ljetnoj pozornici. Dan počinje Pićem s autorima filmova u konkurenciji prikazanih na sinoćnjem otvaranju, zatim imamo case study prvog hrvatskog dokumentarnog filma koji je dobio Veliku Arenu - lanjskog LFF-ovog laureata "Veće od traume", a filmski program otvara hrvatska premijera filma o Festivalu jugoslavenskog igranog festivala u Puli.

Hrvatskom premijerom filma „Kuća na Kraljevcu“ redatelja Pere Kvesića, ujedno i vlasnika iste kuće, otvoreno je 21. izdanje Liburnia Film Festivala, festivala hrvatskog dokumentarnog filma što će se u Opatiji održavati do subote, 26. kolovoza 2023. Festival je riječima hvale otvorio opatijski gradonačelnik Fernando Kirigin izrazivši vjeru u festival za koji se nada da će mu Mala ljetna pozornica uskoro biti premalena.

Recentni hrvatski dokumentarni filmovi, 33 filmska naslova, 18 premijera, autori filmova i njihovi protagonisti, razgovori i edukacije o nastanku dokumentaraca i radu na filmu… Sve će to obilježiti sljedećih nekoliko dana u Opatiji gdje večeras počinje 21. izdanje Liburnia Film Festivala.

I ove godine o našim nagradama odlučuje međunarodni žiri kojeg čine filmski radnici i radnice. Njih pet - montažerka Iva Ivan, redateljica i producentica Vanja Kovačević, filmska autorica i suosnivačica Pravo Ljudski Film Festivala Kumjana Novakova, snimateljica Dinka Radonić, te redatelj i multimedijalni umjetnik Davor Sanvincenti odlučivat će o sedam festivalskih nagrada. O nagradi filmskog kritičara "Dragan Rubeša" odluku donosi Nikola Strašek.