Switch to English

Danas na programu: red razgovora , na Ljetnoj šest sjajnih doksa

23.08.2023 08:53

Danas na LFF-u pripremamo red razgovora o filmovima te šest doksa u večernjem programu na Maloj ljetnoj pozornici. Dan počinje Pićem s autorima filmova u konkurenciji prikazanih na sinoćnjem otvaranju, zatim imamo case study prvog hrvatskog dokumentarnog filma koji je dobio Veliku Arenu - lanjskog LFF-ovog laureata "Veće od traume", a filmski program otvara hrvatska premijera filma o Festivalu jugoslavenskog igranog festivala u Puli.Drugi festivalski dan na Liburnia Film Festivalu počinje u 17 sati Pićem s autorom u Caffe baru Eugenian na kojem svi zainteresirani mogu razgovarati s autorima dokumentarnih filmova u konkurenciji za nagrade 21. LFF-a prikazanim večer prije ("Kuća na Kraljevcu", "Espi", "Pero"). Razgovore moderira filmolog Boris Ružić.

U 18 sati razgovori se nastavljaju na case studyju filma "Veće od traume" (nagrada publike 20. LFF, Zlatna Arena 2023.) s autoricama filma Vedranom Pribačić i Mirtom Puhlovski. One će govorit će o složenom postupku ulaženja u privatni prostor žrtava ratnih silovanja, zbližavanju s protagonisticama, izazovima snimanja filmova koji izlažu ranjive osobe te odabiru tematskog fokusa filma.Nakon toga, u 19 sati, u Villi Antonio slijedi posebna projekcija filma "Ja dišem" koji je nastao u suradnji triju riječkih udruga - Filmaktiva, LFF-a i SOS RIjeka a s ciljem da mlade osobe uključe, informiraju i educiraju o tematici nenasilja, ljudskih prava i ravnopravnosti.

Večer na Ljetnoj pozornici u 20:15 otvara hrvatska premijera filma "1991. Adio Jugo, film, adio jugoslovenski filmski festival, adio Jugoslavija.... vidimo se u sljedećem ratu" redatelja Igora Gala koji se bavio Festivalom jugoslavenskog igranog filma, pretećom Pulskog filmskog festivala. Potom slijede još četiti filma u konkurenciji za nagrade - "Terra Magica" (Karla Mesek, Sebastijan Borovčak, Klara Šoštarić, Petar Vukičević), "Akcija" (Frane Pekica), "Dragi Filipe" (Filip Zadro) i "Prizori s mojim ocem" (Biserka Šuran) te posebna projekcija in memoriam Martinu Semenčiću "Ovako živi jet set" (Sunčica Ana Veldić).Na program u Villi Antonio ulaz je slobodan. Za Ljetnu pozornicu potrebno je imati ulaznicu - dnevna košta 4 eura, a festivalska (za svih 5 dana) 12 eura.