Switch to English

Novosti - 7. LFF

Programom izvan konkurencije i proglašenjem pobjednika u nedjelju je u Ičićima završio 7. Liburnia film festival – Festival hrvatskog dokumentarnog filma. Između 18 prikazanih dokumentaraca žiri kojeg čine Karpo Godina, Dragan Rubeša i Irena Škorić glavnu nagradu dodijelio je filmu „Splitski akvarel“ Borisa Poljaka u produkciji Hrvatskog filmskog saveza. U obrazloženju ovakve odluke stoji da se radi o „velikom filmu o tijelima i autima. Kerumovim izbornim tijelima. Ispranim figurama koje trepere u vrelini ljetnog dana. Njihovim autima koji su progutali prostor kadra. I zvuku njihovih motora koji je taj isti prostor kontaminirao.“

Vrijeme je da se filmsko platno 7. Liburnija film festivala dobro protrese još večeras. Došlo je i vrijeme završne večeri festivala, koja je po običaju, ako je to moguće naravno, još ležernija i opuštenija od prve tri, naravno tome uveliko pridonose fimovi izvan službene konkurencije: Regija, Restart i RAF.

Iako smo proteklih godina bili festival otporan na kišu čini se da bi se to ove godine moglo promijeniti.
Prognoza nam za sada kaže da će kišiti samo popodne ali mi smo naravno spremini i imamo back up plan i za večer.
U slučaju kiše projekcije filmova održavat će se u dvorani Međunarodnog centra za obrazovanje novinara (ICEJ) u vili Antonio, Nazorova 2 (odmah iznad hotela "Paris"), u Opatiji.After party uz Vergil Grind održati će se u Calypsu u Ičićima s početkom u ponoć ili odmah nakon projekcija.

Vrijeme leti, a evo nas već na trećoj večeri 7. Liburnije film festivala u Ičićima. Večeras ćemo u dva dijela programa pogledati i posljednjih 5 filmova koji su u konkurenciji za nagrade žirija i publike te ćemo večer zaključiti uz zvukove Vergl Grinda.

Druga natjecateljska večer 7. Liburnija film festivala započinje filmom redatelja i scenarista Vedrana Šamanovića Maturanti i plesači. Radnju filma obilježava tridesetak mladića i djevojaka koji se okupljaju u lokalnom vatrogasnom domu. Uz pratnju roditelja i prijatelja, slijedeći sve uobičajene rituale, proslavljaju svoju školsku maturu. Kako večer odmiče, zabava postaje sve opuštenija.

Nakon prva tri filma u konkurenciji za nagradu žirija i publike slijedi polusatna pauza, idealna za osvježenje uz piće i razgovor s autorima i autoricama filmova te naravno za vašu ocjenu filmova iz prvog večerašnjeg bloka.

Sve je spremno za početak 7. fešte dokumentarnih filmova u lučici u Ičićima! Od četvrtka do nedjelje, 27. – 30. kolovoza, na otvorenoj pozornici u lučici u Ičićima, bit će prikazano 28 hrvatskih dokumentarnih filmova nastalih u proteklih godinu dana.

16 najboljih recentnih domaćih dokumenataraca, odličan regionalni i gostujući program te dobro poznata festivalska atmosfera glavni su razlozi za dolazak na 7. Liburnia film festival a sve ostale informacije o festivalu dostupne su na www.liburniafilmfestival.com.

Od 21. do 23. kolovoza u Dokukinu „Croatia“ u Zagrebu prikazuju se najbolji filmovi s prošlogodišnjeg, 6. Liburnia film festivala. Više o Dokukinu saznajte na http://www.dokukino.net/.

Organizatori 7. Liburnia film festivala pozivaju autore i producente dokumentarnih filmova u Hrvatskoj da ih prijave na natječaj i sudjeluju na jedinom festivalu domaćeg dokumentarca u zemlji. Filmovi moraju biti završeni u 2008. ili 2009. godini. Trajanje i tehnika snimanja nisu zadani. Prednost imaju filmovi koji nisu ranije prikazivani na televiziji.