Switch to English

Vanja Kovačević

11.08.2023 15:17

Vanja Kovačević magistrirala je filmsku i TV montažu na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Trenutačno je Vanja doktorandica Umjetničkog doktorskog studija dramske i audiovizualne umjetnosti na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu.

Radila je kao novinarka i autorica programa na radio i TV stanici B92 (1998 – 2002). Jedna je od osnivačica Filmkulture - Udruge za obrazovanje u audiovizualnoj kulturi i umjetnosti. Također, članica je Udruženja filmskih umjetnika Srbije, Udruženja srpskih filmskih producenata i DocSerbia – Dokumentaristi Srbije. Vanja je 7 godina vodila program First Films First, koji je osnovao Goethe-Institut – platformu za redatelje početnike koji razvijaju svoj prvi igrani film. Radila je kao konzultant za montažu i supervizor na projektu A STEPS za AfriDocs u 2020./21. - platformi čiji je cilj približiti dokumentarce iz Afrike i cijelog svijeta raznolikoj publici.
Vanja je režirala šest kratkih igranih, eksperimentalnih i dokumentarnih filmova. Njezin prvi dugometražni dokumentarni film "Zvijezda je rođena" osvojio je nagrade na međunarodnim filmskim festivalima i distribuiran je u nekoliko zemalja. Njezin drugi cjelovečernji dokumentarni film "Supernova" trenutno je u fazi montaže.
Kao montažerka radila je na više od stotine glazbenih spotova i TV reklama; nekoliko hvaljenih TV serija i mini serija, brojnim kratkim igranim, dokumentarnim te igrani filmovi. Živi u Beogradu i radi regionalno kao urednica, redateljica i producentica.