Switch to English

Povratak u Ičiće

04.08.2022 15:04

Da, dobro ste pročitali! Sedam godina nakon preseljenja na opatijsku Ljetnu pozornicu, Liburnia Film Festival vraća se na jedan dan na mjesto na kojem je sve započelo - u lučicu u Ičiće. Povodom 20 godina jedinog festivala hrvatskog dokumentarnog filma, u petak, 19. kolovoza, ponovno će se na filmskom platnu u ičićanskoj lučici gledati filmovi - pobjednik prvog Liburnia Film Festivala „Patchwork“ Tanje Miličić te pobjednik lanjskog Beldocsa „Bez“ Luke Papića, a potom slijedi svirka post punk rock banda ŠIZA.

Samo nekoliko dana prije početka okruglog izdanja LFF-a, koje će se održati od 24. do 28. kolovoza na Ljetnoj pozornici u Opatiji, kao uvod u slavljeničko festivalsko izdanje slijedi „Povratak u Ičiće“ koji će biti pomalo nostalgičan, slavljenički, uz odličnu punk-rock svirku te zaokružen odličnim dokumentarcima.

S puno sjete organizatori, a i publika, prisjećaju se momenata iz ičićanske lučice koja je 13 godina bila domaćin Liburnia Film Festivala, festivala hrvatskog dokumentarnog filma. 

U 20 godina, svašta se promijenilo, no srž festivala je ostala ista - omogućiti platformu za razmjenu, druženje i dobru zabavu. A za dobru zabavu pobrinut će se post punk-rock dvojac ŠIZA, koji čine Marko Kuhar i Branko Antolić otprije poznati po višegodišnjem djelovanju na nezavisnoj sceni kroz bendove Overflow, OSA, Rens Argoa, Suho Grlo Nos i Letarg. „Pristojnost iz malog prsta izgubila se u srednjem“ naslov je njihova debi albuma iz 2021., a čija je pjesma „Oprostite, oprostite, oprostite“ trenutačno u finalnom krugu za nagradu Milan Mladenović, koja se dodjeluje autorima i izvođačima s prostora svih bivših jugoslavenskih republika. Ovo ljeto iza njih je nekoliko svirki (InMusic, Rock&off turneja u Ozlju i Kninu) na kojima su pokazali da „zvuče kao divlja mašina“, „izgaraju na sceni“ i „jedan su od onih bendova s kojima ne možeš pogriješiti“. Band u Ičiće stiže u sklopu Rock&off turneje.

Večer će početi uz dva dokumentarca. Pobjednika prvog LFF-a, nagrađivani dokumentarni film „Patchwork“ autorice Tanje Miličić iz 2003, te pobjednika prošlogodišnjeg 15. Beldocsa film „Bez“ Luke Papića (najbolji srpski film). Oba filma daju društveni, politički i emocionalni kontekst vremena u kojima su snimani, a čiji protagonisti su u potrazi za vlastitim identitetom.

Povratak u Ičiće započinje projekcijama u 20:30 sati. Ulaz je slobodan. Podržavatelji “Povratka u Ičiće” su Turistička zajednica mjesta Ičići, Grad Opatija i Generalni konzulat Republike Srbije u Rijeci.