Switch to English

Danas ćemo znati najbolje na 13. LFF-u

29.08.2015 01:45

Večeras završava 13. izdanje Liburnia Film Festivala koji je festivalsku lučicu u Ičićima od utorka ispunjavao do posljednjeg mjesta. Izuzetna posjećenost, najveći broj festivalskih gostiju dosad, te crowdfunding kampanja koja se privodi kraju a ima za cilj prikupiti sredstva za nagrade najboljem filmu po ocjeni žirija i publike, glavna su obilježja sretnog 13. LFF-a. Najsvečaniji trenutak – dodjela nagrada – bit će u subotu u 22.00 sata kad saznajemo koji je film nagradila publika, koji žiri, koji je najbolji regionalni film a kome idu nagrade za najbolju režiju, montažu, fotografiju i dizajn zvuka. Festival će svečano, i za vjerovati veselo, završiti koncertom Stampeda.

U petak je program počeo već u 17.30, case studyjem „Ljubavna odiseja – inside-out“ redateljice navedenog filma i ovogodišnje članice žirija Tatjane Božić. Case study je nastavak sad već ustanovljene tradicije festivala da omogući “izravni uvid” u produkciju najuspješnijih hrvatskih dokumentaraca protekle sezone, a Ljubavna odiseja to svakako jest. Tatjana Božić publici je otkrila nepoznato o filmu, uz projekciju klipova izbačenih scena.

Filmski program otvorio je Matija Vukšić s Djecom tranzicije, te najavljujući film kazao kako se imao namjeru pozabaviti kritikom kapitalizma i materijalizma, a budući da se uvijek govori o njihovim štetnim posljedicama na odrasle, on se odlučio fokusirati na posljedice na djecu. Nebojša Slijepčević odabrao je upravo LFF da prvi put prikaže svoj najnoviji film, Pravdu, kojim je zabilježio pravnu i politički borbu Jovice Brkića da obešteti svoju uništenu imovinu. Mario Papić predstavio je jedno od lica Zagreba kroz eksperimentalni kratkometražni film Staklene oči koji je u Ičićima imao svjetsku premijeru, a filmski je program u petak završio uz Rakijaški dnevnik autora Damira Čučića, hommage Mariu Haberu, „alkemičaru modernog doba“, profesionalnom tonskom snimatelju i pasioniranom proizvođaču domaće rakije. Glazbeni obol večeri dao je riječki akustični jazz duo MišAndroid.

U subotu se na Liburniji prikazuje off program koji sačinjavaju filmovi nastali u produkciji Restart laboratorija i u sklopu Restartove Škole dokumentarnog filma. Gledat ćemo Umjetnik na odmoru Damiana Nenadića i Sandre Bastašić, i Ana trg Jelene Novaković (Restart laboratorij), te Rezidbu Katerine Duda i Akvarij s umjetnim ribicama Bojana Mucka (Restartova Škola dokumentarnog filma). U 22 sata bit će proglašeni pobjednici festivala, a nakon toga prikazan „LFF-ov gost“, dokumentarac Putnik Karpo slovenskog redatelja Matjaža Ivanišina, koji je 40 godina kasnije ponovio i zabilježio putovanje Vojvodinom poznatog „crnovalovca“ Karpa Godine.