Switch to English

Edukacija, tribine i razgovori

Ovogodišnja će se Filmska početnica baviti temom "Filmski valovi - zvukom stvaramo ugodu ili nelagodu". Tijekom tri dana polaznici - djeca između 7 i 10 godina - slušat će zvukove koji nas okružuju te bilježiti što čuju. Razmišljat će o ulozi zvuka u filmu koji kod gledatelja pokreće razne emocije: umiruje, plaši, uznemirava, potiče osjećaj mržnje ili simpatije. Polaznici i polaznice stvorit će vlastite "zvučne likove" i pomoću njih ispričati priču. 

Riječka udruga Filmaktiv i ove će godine tijekom trajanja festivala u Opatiji voditi radionicu „Prvi put snimam”. Osnovna metoda rada tijekom radionice jest neformalno druženje i učenje kroz mnogo praktičnog rada. Radionica pruža osnovna znanja i vještine potrebne za izradu kratkog dokumentarnog filma, od ideje do realizacije. Polaznici će se upoznati sa specifičnostima dokumentarnog žanra te različitim pristupima problematici i obradi tema kroz primjere iz prakse. U četiri dana radionice polaznici će proći kroz kratke vježbe koje će objediniti sljedeća područja: predprodukcija i razrada scenarija, praktični rad s kamerom i snimačem zvuka, montiranje materijala i režija. Radionica je besplatna, a broj polaznika je ograničen.

Nakon projekcije filma Odgođena revolucija, prisustvujte razgovoru s redateljicom Vlatkom Vorkapić i producenticom Moranom Komljenović koji će voditi Boris Ružić, asistent na filmološkim i mediološkim kolegijima Odsjeka za kulturalne studije Sveučilišta u Rijeci.

Četvrt stoljeća nakon rata u Hrvatskoj, dokumentarci koji propituju “neupitne istine” još uvijek su “sklizak teren”. Filmaši koji su se usudili, Nebojša Slijepčević i Vanja Jambrović, pričaju nam o tome.

Nakon filma "Viva Ludež: Razgovor s trojicom od Ferala" razgovarat ćemo s redateljima filma, Marinom Banićević i Sašom Stanićem.