Switch to English

Liburnia uplovljava: Drenova i Gomirje

29.07.2021 17:21

Liburnia uplovljava, turneja pobjedničkih filmova festivala hrvatskog dokumentarnog filma Liburnia Film Festivala u petak, 30. srpnja dolazi na čak dvije lokacije - na Drenovu i u Gomirje!

Na Drenovi gledamo film ''Rock 'n' roll je kriv za sve?'' redatelja Sanjina Stanića i Deana Lalića koji nam donosi priču o riječkom sastavu Fit, a samo ime filma zapravo je naslov jedne od pjesama s uspješnog albuma te grupe (Zaboravit ću sve, 1989.). Film pun preokreta, s osvrtom na novi val, Ri-val i tadašnju scenu općenito, priča je o velikoj popularnosti, generacijskoj nesreći, od velike popularnosti do izbjegličkog života u Amsterdamu i sviranju na ulicama, pa sve do ponovnog pokušaja povratka na scenu u 21. stoljeću.
Besplatna filmska projekcija osigurana je suradnjom Liburnia Film Festivala i Društvenog centra Drenova, a započinje u 20:30 u prostorima Društvenog centra Drenova (Drenovski put 138a). 

 LFF stiže i u Gomirje, gdje će u suradnji sa Udrugom Gomirje u srcu 1599 prikazati film ''Ono drugo selo'' redatelja Jadrana Bobana, koji je na 18. Liburnia Film Festivalu nagrađen posebnim priznanjem žirija. ''Ono drugo selo'' je film o selu s dva imena, dvije povijesti, dva groblja, i brojnim neizrečenim i konfliktnim memorijama koje se prenose iz generacije u generaciju. Film je to o memoriji koja se stalno transformira da bi zauvijek ostala klica nekih budućih sukoba. Selo koje je nekad bilo dom dvaju naroda, svjedočilo dvama ratovima i istom broju egzodusa, tako je postalo paradigmatično mjesto zlokobnog kruga obostranog osjećaja nepravde i generalizacije krivnje. A nije uvijek bilo tako. Možda tako i nije moralo biti.
Projekcija filma kreće u 21 sat na igralištu kraj Dobre, a ulaz na film je besplatan!
Program Liburnia uplovljava podržavaju Zaklada Kultura nova (program razvoja organizacije “Seciramo/dekodiramo stvarnost”), Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatski audiovizualni centar i Primorsko-goranska županija.