Switch to English

LFF otvara važne teme

22.08.2020 09:45

Ako se ti ne baviš politikom, ona će se baviti tobom. Tako kažu, a mi se slažemo. Zato se, nakon što smo prošle godine bili posvećeni brodogradnji, ove godine kroz program "Stanje pripravnosti", koji provodimo u suradnji s Europskom prijestolnicom kulture - Rijeka 2020, bavimo ekstremizmima.

Gledat ćemo sedam dugometražnih dokumentarnih filmova koji donose priče iz Grčke, Austrije, Njemačke, Norveške, SAD-a, Mađarske, Bugarske, Rumunjske, Švedske te Hrvatske.

Riječ je o filmovima:

  • Djevojke Zlatne zore norveškog redatelja Håvarda Bustnesa koji se bavio grčkom političkom strankom Zlatna zora
  • Dnevnik Diane Budisavljević, igrano-dokumentarnom filmu hrvatske redateljice Dane Budisavljević koji donosi jednu od najvećih a dosad neispričanih humanitarnih priča Drugog svjetskog
  • Izlaz norveške redateljice Karen Winther, nekadašnje ljevičarske pa desničarske aktivistkinje koja predstavlja likove iz nekoliko svjetskih zemalja, sa obaju polova političkog, ali i religijskog ekstremizma 
  • Mađarska 2018. mađarske redateljice Eszter Hajdú koja je pratila posljednju predsjedničku kampanju Viktora Orbana s posebnim fokusom na njegovog glavnog protukandidata Ferenca Gyurcsányja
  • Nek' živi Bugarska bugarske redateljice Adele Peeve o suvremenom bugarskom nacionalizmu u urbanim sredinama
  • Slobodni Dačani rumunjskih redatelja Monice Lãzurean-Gorgan i Andreija Gorgana o 100. obljetnici Velike unije kada su Transilvanija, Vlaška, Moldavija i Besarabija postale jedna zemlja - Rumunjska
  • - te Stieg Larsson: Čovjek koji se igrao vatrom švedskog redatelja Henrika Georgssona o novinarsko-političkom aktivizmu tvorca slavne književno-filmske Milenijske trilogije.

Dio filmova bit će prikazan na maloj Ljetnoj pozornici, a dio u Vili Antonio. Najbolje je provjeriti raspored i biti siguran da ste na pravom mjestu.

Razgovaramo o filmovima!

Prilikom odabira filmova bili smo sigurni da će oni biti dobar povod za razgovor, zato organiziramo okrugli stol s autorima "Mali i veliki (faš)izmi" što će se održati u četvrtak, 27. kolovoza, u Vili Antonio s početkom u 18:30 sati. Na okruglom stolu, s redateljima i redateljicama filmova u programu "Stanje pripravnosti" te s hrvatskim dokumentaristima Jadranom Bobanom (Ono drugo selo) i Marinom Lukanovićem (Nevidljivi grad: La materia non conta, producent), razgovarat će moderator Boris Ružić.

Dan poslije, 28. kolovoza, Dana Budisavljević održat će case study predavanje o Dnevniku Diane Budisavljević, filmu koji je obilježio 2019. godinu dobivši više od 17 nagrada. Autorica će naglasak staviti na istraživački proces koji je prethodio nastanku filma, stvaranju hibridnog žanra igrano-dokumentarnog filma te kino distribuciji. Case study će se održati u petak, 28. kolovoza, u Vili Antonio u 18 sati. Iste večeri, na maloj Ljetnoj pozornici, nakon dodjele nagrada, bit će prikazan i sam film Dnevnik Diane Budisavljević koji će zatvoriti 18. Liburnia Film Festival.

Program "Stanje pripravnosti" je i dio programa Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture.