Switch to English

Zbog važnosti očuvanja audiovizualne baštine za sljedeće naraštaje, Pučko otvoreno učilište Grada Rovinja-Rovigno, u suradnji s Liburnia Film Festivalom, uključuje se u obilježavanje ovog dana s programom “Liburnia uplovljava u Rovinj”. Publika će tako imati priliku pogledati filmove “Pluf!”, “Odjeci” i “La strada”. 

Netom nakon završetka 18. izdanja Liburnia Film Festivala, pobjednički filmovi ovog najstarijeg festivala dokumentarnog filma u Hrvatskoj stižu na pozornicu ljetnog kina Tvrđave Barone, i to na samo finale ovogodišnjeg izdanja filmskog programa Tvrđave kulture Srijedom po svijetu, 2. rujna s početkom u 20:30 sati.

Film Porvenir, o istoimenom gradiću koji su osnovali hrvatski migranti, vizualne umjetnice Renate Poljak, žiri 18. Liburnia Film Festivala je nagradio nagradom za najbolji film, najbolju kameru  i najbolji dizajn zvuka. Publika je kao svog favorita istakla film Starac i roda, priča o Malenoj i Klepetanu(Antitalent,Tramal Film, Transmedia Production, HRT, RTV Slovenija, 2020.) Tomislava Jelinčića dodijelivši mu ocjenu 4,75.

Danas ćemo saznati tko su najbolji autori ovogodišnjeg, punoljetnog Liburnia Film Festivala. Proglašenje pobjednika zakazano je za 22:15 na maloj Ljetnoj pozornici. U večerašnjem programu gledamo dva filma - Mađarska 2018. i Dnevnik Diane Budisavljević. Dana Budisavljević u 18 sati u Vili Antonio drži case study o filmu Dnevnik Diane Budisavljević.

Sedam filmova koje na Liburnia Film Festivalu gledamo u sklopu međunarodnog programa “Stanje pripravnosti” te filmovi Ono drugo selo Nevidljivi grad: La materia non conta pokazali su se kao odličan povod za razgovor na okruglom stolu "Mali i veliki (faš)izmi", a njihovi autori kao vrlo zanimljivi sugovornici sa zanimljivim idejama o tome zašto ekstremizmi postoje u različitim nacionalnim kontekstima u kojima su snimani njihovi filmovi.