Switch to English

Vedran Šamanović

Životopis:

Vedran Šamanović (1968 – 2009) diplomirao je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, na Odsjeku za filmsko snimanje. Autor je brojnih eksperimentalnih, igranih i dokumentarnih filmova, a kao direktor fotografije snimio je i brojne dugometražne igrane filmove, te više od stotinu glazbenih videospotova. Od 2007. radio je kao suradnik na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, Odsjek za animaciju i nove medije (fotografija). Osnivač je One Take Film Festivala u Zagrebu te je bio njegov direktor od 2003. do 2009.

Filmovi:
Plavi film
2008, 17`
Tridesetak mladića i djevojaka okuplja se u lokalnom vatrogasnom domu. Uz pratnju roditelja i prijatelja, slijedeći sve uobičajene rituale, proslavljaju svoju školsku maturu. Kako večer odmiče, zabava postaje sve opuštenija. Jutro je daleko.
Regionalni program
"Terasa" je film koji govori o bijegu od gradske žurbe i gužve u rehabilitacijsko okruženje koje pruža vikendica izvan grada. Promatrajući život iz hladovine terase na kojoj autori provode svoj ljetni godišnji odmor, pratimo naizgled beznačajne događaje, sigurne od bilo kakvih skandala i iznenađenja, poštujući tek jedno pravilo: nekoliko kvadrata prostora omeđenog ogradom terase točka...