Switch to English

Tiha K. Gudac

  • Web:
Životopis:

Diplomirala je produkciju na Akademiji dramske umjetnosti i Ekonomiju na Sveučilištu u Zagrebu. Pohađala je niz filmskih radionica (Berlinale Talent Campus, Sarajevo City of Film, Sarajevo Talent Campus), a godinama je radila i u nevladinom sektoru na projektima razvoja dijaloga u konfliktnim regijama. Profesionalno usmjeravanje započela je radeći u PR-u i kazališnoj glumi. Kasnije se gotovo isključivo okreće filmu. Producirala je nekoliko kratkih dokumentarnih i igranih filmova, radila je u ekipama igranih, animiranih i dokumentarnih filmova te komercijalnih formata. S redateljskim prvijencem Goli osvojila je Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film te niz drugih međunarodnih nagrada i priznanja. Živi u Zagrebu gdje radi u sektoru produkcije i režije.

Filmovi:
Off program , Villa Antonio
Serijal "Kultura na radničkoj traci" vodi na putovanje u male sredine u kojima se na specifičan način susreću rad i kultura, a na LFF-u s prvom epizodom putujemo u Sali na Dugom Otoku. Saznajemo što je za mjesto odigralo ribarstvo, kako je ono inspiriralo rock bendove te kako se utkalo u Tovareću Mužiku, dio zaštićene nematerijalne kulturne baštine RH.
Off program , Villa Antonio
2014, 75`
Prije šezdesetak godina jedan je čovjek nestao i nije ga bilo četiri godine. Vratio se kao netko drugi, a sa sobom je donio bolnu tajnu. Na toj tajni o kojoj se šutjelo kasnije je izgradio život svoje obitelji; razgovor o prošlosti bio je zabranjen. Pitanja je počela postavljati tek njegova unuka, ujedno i redateljica ovog filma, koja je još od djetinjstva željela razumjeti zašto djed ima ožilj...
19. LFF , Ljetna pozornica
Dizanje žilet žice i dolazak ilegalnih migranata na hrvatsko-slovensku granicu uznemiruje svakodnevnicu male miroljubive zajednice i počinje buditi duhove prošlosti.