Switch to English

Morana Komljenović

Životopis:

Nakon aktivističkog angažmana u raznim civilnim inicijativama u Hrvatskoj i na širem balkanskom području snimila je eksperimentalni dokumentarni video 'Gola duša' s kojim je predstavljala Hrvatsku na Sundance festivalu 2001. u kategoriji Generation Y. Snimila je nekoliko kratkih dokumentarnih filmova, uključujući 'Grand hotel Goli otok', 'Put mojeg djetinjstva' i 'Djeca krijesnice'. Njen prvi dugometražni dokumentarni film "BOSANOGA (sasvim slučajna smrt)" osvojio je nagradu na Zagreb Dox festivalu 2012. Glavna je producentica Fade In-a i članica je Hrvatskog društva filmskih djelatnika te Hrvatske udruge producenata.

Filmovi:
U konkurenciji - 10. LFF
„Bosanoga (sasvim slučajna smrt)“ govori o nizu događaja koji su 1981. godine obilježili generaciju mladih u Rijeci i koji su ostali nerazjašnjeni, ali i dalje žive u društvenom tkivu grada. Ishodište filma je pogibelj Nenada Vižina koji je posljedicom brutalnosti tadašnjeg sistema izgubio život. Ta nasilna smrt bila je katalizator jedinstvenog fenomena u povijesti bivše Jugoslavije: 300 građan...
U konkurenciji
Ponekad i najveći strah vodi u oslobođenje. Kraj jednog razdoblja kultnog kluba Palach za neke znači krah, a za neke tek novi početak. Nakon 45 godina djelovanja, klub zatvara vrata.Ne pitajući se za prošlost kluba, film prati emotivne procese kroz koje prolaze zaposlenici i voditelji kluba, odbrojavajući sate do zatvaranja. Budućnost je neizvjesna.