Switch to English

Marina Banićević

Životopis:

Marina Banićević bila je višegodišnji aktivni član Kino video kluba Liburnija film Rijeka. U vrijeme dok je bila predsjednica navedena kluba uspješno je organizirala projekte koji su se realizirali pod njegovim okriljem (pojačana klupska filmska produkcija i organizacija filmskog festivala KRAF).

Polazila je radionicu filmskoga stvaralaštva Liburnija film atelier te školu Medijske kulture dr. Ante Peterlić u sklopu koje je završila seminarski dio koji obuhvaća filmsku teoriju, povijest filma i medijsku kulturu, te radionicu igranoga filma.

Zasad je snimila dva kratkometražna filma, od kojih je jedan bio nagrađen festivalskom nagradom (KRAF) za najbolje debitantsko ostvarenje. Također je režirala dugometražni dokumentarni film „Ona, teatar“ o Mani Gotovac, koji nudi pogled na profesionalni i privatni život poznate teatrologinje i prve intendantice u povijesti hrvatskoga teatra. Njezino zasad posljednje ostvarenje je dokumentarac „Viva ludež: Razgovor s trojicom od Ferala“ realiziran u koautorstvu, a posvećen političko-satiričkom tjedniku Feral Tribune te njegovim ključnim pokretačima i autorima. 

Filmovi:
16. LFF , Festivalska premijera , Off program , Villa Antonio
(Festivalska premijera)
Udruga Facultas
2018, 100`
Film donosi ono što mu naslov otkriva: razgovor s Viktorom Ivančićem, Predragom Lucićem i Borisom Dežulovićem, pokretačima i zaštitnim licima političko-satiričkog lista Feral Tribune, lista koji je obilježio medijsku scenu izvan okvira nacionalnih granica Republike Hrvatske. Riječ je o najnagrađivanijim hrvatskim novinama u svjetskim okvirima, koje i deset godina nakon svojeg gašenja predstavlj...