Switch to English

Dana Budisavljević

Životopis:

Dana Budisavljević (Zagreb, 1975.) diplomirala je na Odsjeku za filmsku i TV montažu ADU u Zagrebu. Radila je kao montažerka, asistentica produkcije i organizatorica filmskih festivala. Kao redateljica debitirala je dokumentarcem Sve 5! (Factum, 2004.), a širu popularnost stekla je obiteljskim filmom o "coming outu" Nije ti život pjesma Havaja (Hulahop, 2012.).
Producirala je dokumentarni serijal Betonski spavači Saše Bana, filmove Lijepo mi je s tobom znaš Eve Kraljević, Onda vidim Tanju Juraja Lerotića i druge.
Dnevnik Diane Budisavljević njen je prvi autorski dugometražni film. Premijerno je prikazan na Pulskom filmskom festivalu 2019. gdje je osvojio šest nagrada. Dnevnik prvi je film koji je u 66. godina tog festivala osvojio nagrade žirija, kritike i publike, a ujedno je i prvi film jedne autorice koji je osvojio Veliku Zlatnu arenu za najbolji film.

Filmovi:
U konkurenciji - 10. LFF
Sjećate li se kada ste zadnji put razgovarali s roditeljima? O čemu ste razgovarali? Jeste li otišli korak dalje od vremenske prognoze i dnevne politike? Pet godina nakon zadnjeg susreta rođendanska proslava ponovno okuplja članove obične četveročlane obitelji. Počinju se pitati zašto su okrenuli leđa jedni drugima... Može li im razgovor o zakopanim obiteljskim tajnama pomoći da ubuduće jedu be...
18. LFF , izvan konkurencije / out of competition , Ljetna pozornica
(dio programa Rijeke 2020 - EPK)
Hulahop , December Films , This and That Productions
2019, 88`
Duboko potresena progonom majki i djece u NDH, Austrijanka Diana Budisavljević iz svog zagrebačkog stana s nekolicinom suradnika pokreće riskantnu akciju kojom iz logora spašava više od 10.000 djece. Mada joj je u početku išlo u prilog, u povijesnim previranjima njezino austrijsko podrijetlo postaje teret zbog kojeg jedna od najvećih humanitarnih priča Drugog svjetskog rata ostaje neispričana.