Switch to English

Branko Vilus

  • Web:
Životopis:

Branko Vilus rođen je u Zagrebu 1973., gdje završava Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn te Pedagoški fakultet. Od 1990. aktivan je član Zelene akcije, gdje kao voditelj projekata počinje snimati kratke aktivističke video materijale. Od 2002. kao snimatelj, montažer i redatelj radi na projektima za više emisija na HTV-u, za Novu TV, za Hrvatski filmski savez i za Associated Press te projekte za T-com, Vidi-tv, Unicef, UNDP i druge. Od 2004. radi kao edukator u programu video edukacije Restarta. Osnivač je Sisak Eco Film Festivala. Njegov prvi autorski dokumentarni film «Predsjednički vlak» (2009) prikazan je na šest međunarodnih festivala, te je na Luksuz Festivalu u Krškom (Slovenija) osvojio nagradu za najbolji dokumentarni film. «Sol, maslina, kamen» (2013) je njegov drugi autorski dokumentarac.

Filmovi:
Film “Predsjednički vlak” snimljen je u vlaku koji prometuje između Zagreba i Ploča. Iako povezuje dva grada u Hrvatskoj, ova željeznička linija prolazi gotovo cijelom Bosnom i Hercegovinom. Vlak prolazi kroz Banja Luku, Sarajevo i Mostar, ponovno povezujući ratom razdvojene narode. Bošnjaci, Hrvati i Srbi, možda kao nigdje drugdje u Bosni, dijele isti prostor, bez obzira na vjeru i narodnost....
LFF-u u gostima
Ubrzani koraci turista. Nervozni vozači na plus 40. Gomile tijela na plaži. Buka i smeće. Hrvatska - turistička zemlja u zenitu sezone spremna na sve opcije za brzu zaradu… Samo nekoliko kilometara dalje, u besprijekornom zenu, sakuplja se sol, beru masline i grade suhozidi. "Sol maslina kamen" vizualni je esej o onome što smo već zaboravili. Oda radu, prirodi i – tišini.