Prebaci na Hrvatski

Ponovno uplovljavamo u Krk!

25.09.2023 13:19

Nakon prvog gostovanja programa Liburnia uplovljava, turneje pobjedničkih dokumentaraca Liburnia Film Festivala, u Krk ovog ljeta, Udruga LFF nastavlja suradnju s Kreativnim Krkom i novo uplovljavanje, s novim filmovima, najavljuje za nedjelju 1. listopada.

U sklopu prvog festivala filma i glazbe u gradu Krku – FIG, u Kinu Krk u nedjelju će, s početkom u 20 sati, biti prikazan najbolji film po izboru žirija 21. Liburnia Film Festivala, “Knin - Zadar” redateljice Melite Vrsaljko te najbolji film po izboru LFF-ove ovogodišnje publike, “El Shatt - nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka.

U prvijencu Melite Vrsaljko "Knin – Zadar" pratimo svakodnevicu redateljičina oca, skretničara na željezničkoj postaji Benkovac, u kojoj vrijeme kao da je stalo negdje u posljednjim desetljećima dvadesetog stoljeća. Temelj dramaturgije ovog filma suptilan je kontrapunkt spokoja i iščekivanja postignut minimalističkim i statičnim slikama prostora u propadanju koje podržava tiha i slojevita zvučna kulisa.

“El Shatt - nacrt za utopiju” na 21. Liburnia Film Festivalu nagrađen je i za najbolju kameru (Boris Poljak) te najbolju montažu (Jelena Maksimović), a priča je o periodu s kraja Drugog svjetskog rata kada je, nakon kapitulacije Italije, a prije dolaska njemačke vojske, Tito uz pomoć Saveznika odlučio evakuirati 28 000 stanovnika Dalmacije u Egipat, gdje su dvije godine živjeli pod šatorima usred pustinje, u svojevrsnom komunističkom model-naselju koje je trebalo pokazati Zapadu kako će izgledati nova Jugoslavija kad završi rat. 

Ulaz na projekcije je slobodan!

Program Liburnia uplovljava podržavaju Hrvatski audiovizualni centar i Primorsko-goranska županija.