Switch to English

Prvo Slučajno kino u 2020. na Klobučarićev trg u Rijeci donosi "Djecu tranzicije"

09.07.2020 13:39

U utorak 14. srpnja u 21:30 na Trgu Ivana Klobučarića u Rijeci bit će održano prvo ovogodišnje Slučajno kino, site-specifična projekcija kojom Udruga LFF kroz dokumentarce nastoji "okupirati" urbani prostor i skrenuti pozornost na njegove specifičnosti. Film otvorenja ovogodišnjeg programa bit će "Djeca tranzicije" nedavno preminulog redatelja Matije Vukšića.

Ovo Slučajno kino zbiva se u okviru događanja "Ispred Tesle" udruge Urbani separe, kao prvu u nizu aktivnosti kojima će u narednim mjesecima skretati pozornost na ovaj specifičan riječki trg. 

"Ispred Tesle" dio je projekta “Šašavi Klobučar” osmišljenog  kako bi se podcrtala “šašava” situacija u kojoj se navedeni trg nalazi već više od 20 godina. Od 2016. godine, kada je donesena odluka da se nova gradska knjižnica neće graditi na Klobučarićevom trgu već u kompleksu Rikard Benčić, prostor nije pronašao drugu namjenu. Na neostvarene snove i nerealizirane investicije podsjećaju tek popularni “stećci” koje djeca koriste za igru i poligon za bicikliranje. Klobučarićev trg tako je jedan od rijetkih javnih prostora u centru grada na kojem se okupljaju i kvartovska djeca, koja pored ove površine za igru na raspolaganju imaju još samo jedno omanje igralište. Stoga je cilj projekta oplemeniti i zazelenjeti prostor i time ga bar donekle učiniti ugodnijim za boravak, tijekom ljeta ga popularizirati kulturnim programima te završno na njemu organizirati javnu tribinu o njegovoj budućnosti. 

Film koji će 14. srpnja biti prikazan u sklopu Slučajnog kino, "Djeca tranzicije" (Factum, 2014., 81'), prati odrastanje Davida, Natalije, Lane i Marte. Nakon izvrsnog nastupa pred skautima nogometnog kluba Barcelona, 8-godišnji David, kojeg su mediji prozvali Messijem iz Slavonskog Broda, nestrpljivo očekuje pozivnicu za La Masiju. Oko tog nepostojećeg komada papira izgrađeni su snovi o budućnosti Davida, ali i cijele njegove peteročlane obitelji. Jedanaestogodišnja Natalija dolazi iz skromnog okruženja, ne posjeduje smartphone i druge pomodne stvari pa ju kolege u razredu maltretiraju i primorana je promijeniti školu. Šestogodišnja Lana provodi dane presvlačeći se, šminkajući, plešući i igrajući igrice na mobitelu, dok petnaestogodišnjoj Marti tinejdžersko doba ispunjeno vršnjačkim nasiljem u školi i na društvenim mrežama postalo je neizdrživo. Film o okruženju koje stvaramo za zajedničku budućnost djece pita, kako izgledaju sretno djetinjstvo i zdravo odrastanje i jesu li mogući u društvu koje još nije zakoračilo u vlastitu zrelost? 

Video:

$item.name|wash()