Switch to English

"Na vodi", "Mačka je uvijek ženska" i "Pluf!" gostuju u Dnevnom boravku susjedstva Drenova

14.01.2020 18:56

Liburnia uplovljava, turneja pobjedničkih dokumentaraca Liburnia Film Festivala, za prvu je "luku" u 2020. godini odabrala Drenovu. Dokumentarna turneja u Zavičajnom muzeju Drenove (Drenovski put 138a) održava se u suradnji s programom Dnevni boravak susjedstva Drenova programskog pravca 27 susjedstava projekta Rijeke 2020 - Europske prijestolnice kulture, i u dva termina, 17. i 24. siječnja uvijek u 19 sati, donosi tri pobjednička filma prošlogodišnjeg LFF-a. 

U petak 17. siječnja na Drenovi će biti prikazan dokumentarac Gorana Devića "Na vodi" (79') za koji filmski kritičar Dragan Rubeša kaže da je "najvažniji i najbolniji komad snimljen na ovim prostorima otkako se ti prostori više ne zovu SFRJ". Prateći rijeku koja teče kroz središte redateljevog rodnog Siska, film gradi portret nekadašnjeg industrijskog grada u čiju su noviju povijest duboko upisani društveni konflikti tranzicije. Na Liburniji je nagrađen za najbolju režiju (Dević) i najbolji dizajn zvuka (Martin Semenčić) a nagrađen je i posebnim priznanjem na DOK Leipzigu 2018, nagradom za najbolju kameru na Danima hrvatskog filma 2019, posebnim priznanjem na UnderhillFestu 2019 te posebnim priznanjem žirija na DokuFestu 2019.

Tjedan dana kasnije, 24. siječnja, bit će prikazana dva prilično drugačija filma. Prvi, "Mačka je uvijek ženska" (16') Martine Meštrović i Tanje Vujasinović, kombinirajući animaciju i dokumentarne snimke odaje priznanje jednoj od najznačajnijih hrvatskih kiparica, Mariji Ujević Galetović. Film je na LFF-u nagrađen posebnim priznanjem žirija ''za inspirativne izjave protagonistice pretočene u zaigrani filmski jezik''.

Iste večeri gledat će se i "Pluf!" (17') Elvisa Lenića, duhovita priča o tradicionalnom prvomajskom natjecanju u plufizmu, disciplini u kojoj se vrednuje zvuk kamena bačenog u vodu. Film je žiri LFF-a nagradio nagradom za najbolji regionalni film, ''za plufističku poeziju koju evocira kroz humor i jednostavnost''.

Turneju Liburnia uplovljava financijski podupire  Zaklada "Kultura nova".

 Ulaz na sve projekcije je besplatan!