Switch to English

Danas saznajemo tko su dobitnici nagrada 18. LFF-a

28.08.2020 10:15

Danas ćemo saznati tko su najbolji autori ovogodišnjeg, punoljetnog Liburnia Film Festivala. Proglašenje pobjednika zakazano je za 22:15 na maloj Ljetnoj pozornici. U večerašnjem programu gledamo dva filma - Mađarska 2018. (20:15) i Dnevnik Diane Budisavljević (22:45). 

Kao i svaki dan, Dan na LFF-u počinjemo Pićem s autorima u Caffe baru Eugenian, gdje možete razgovarati s autorima filmova iz konkurencije čije smo filmove gledali sinoć. Razgovor o filmu možete nastaviti na case studyju o filmu Dnevnik Diane Budisavljević u 18 sati u Vili Antonio.

Dana Budisavljević održat će predavanje o filmu koji je obilježio 2019. godinu dobivši više od 17 nagrada s naglaskom na istraživački proces koji je prethodio nastanku filma, stvaranju hibridnog žanra igrano-dokumentarnog filma te kino distribuciji. Ulaz na case study je slobodan. Dnevnik Diane Budisavljević, film o ratnoj heroini koja je iz logora spasila tisuće srpske djece, ujedno će i zatvoriti 18. Liburnia Film Festival - prikazujemo ga u posljednjem programskom slotu na maloj Ljetnoj pozornici.

Prije proglašenja gledamo film Mađarska 2018. autorice Eszter Hajdú, koja je pratila predsjedničke izbore u Mađarskoj. Redateljica je pratila i desničarskog i ljevičarskog kandidata, Viktora Orbána i Ferenca Gyurcsányja.

Nagrade 18. Lburnia Film Festivala

Uz dodatne mjere opreza zbog epidemiološke situacije, na pozornicu male Ljetne pozornice u Opatiji danas će se popesti najbolji autori 18. Liburnia Film Festivala. Uz najbolji film, peteročlani žiri nagrađuje i najbolju režiju, fotografiju, montažu, dizajn zvuka, a dodjeljuje i nagradu za najbolji regionalni film što se na LFF-u odnosi na filmove autora rođenih u Istarskoj, Ličko-senjskoj i Primorsko-goranskoj županiji ili produkcijskih kuća s navedenih prostora. Publika svojim glasovima odlučuje o najboljem filmu prema izboru publike.

Ovogodišnji žiri čine redatelj Andrej Korovljev, filmska kritičarka i nezavisna kustosica Dina Pokrajac, snimatelj i fotograf Hrvoje Franjić, producentica Miljenka Čogelja te  umjetnički direktor UnderhillFesta Vuk Perović.

Najbolji film i nagradu publike festival nagrađuje novčanom nagradom, a Restart i tehničkim servisom izrade DCP-ja. Svi nagrađeni dobit će i originalnu statuu čiji je autor umjetnik Saša Jantolek. U nagrađivanje dokumentarista uključili su se i naši partneri, Institut dokumentarnog filma – IDF i Balkan Documentary Center.