Switch to English

Ako se ne baviš politikom, ona će se baviti tobom

25.08.2019 23:40

Ako ste ljubitelj politike intrige, ne propustite filmove 'Hipokritove sinove', 'U slučaju rata', i 'Poštovana predsjednice!' na 17. Liburnia Film Festivalu. Filmovi su to koji prate političke intrige, progovaraju o političkim situacijama u zemlji ali i izvan nje, te portretiraju radikalna politička stajališta.
Prvi od njih, film 'Hipokritovi sinovi' na rasporedu je već prvog dana festivala, u ponedjeljak 26. kolovoza u 20:30 na maloj Ljetnoj pozornici Opatija. Film prati jednu od najvažnijih i najaktualnijih borbi u hrvatskom društvu – borbu za obrazovanje. Kakva je i kolika je uloga Crkve nije dogovoreno ni nakon 20 godina, a borba za obrazovanje od velike je važnosti..
Dokumentarac 'U slučaju rata' govori o paravojnoj skupini koja u Slovačkoj uz prešutno odobravanje vlasti u svoje redove regrutira stotine tinejdžera. Cilj je skupine jednostavan: pripremiti se za rat i stvoriti model zajednice koja se temelji na vojničkoj strogoći, poslušnosti i strahu. Peter sanja da će jednog dana, kad postane veliki političar, u to uvjeriti cijelo društvo. Film prikazuje vođu na putu prema moći dotičući se vrlo aktualnih tema nacionalizma i mehanizma moći, a na rasporedu je u četvrtak, 29. kolovoza u 20:30 na maloj Ljetnoj pozornici Opatija.
'Poštovana predsjednice!' je poetski dokumentarac s ruba Europske unije, kako za njega govori redatelj Daniel Pavlić. „Zadnji neka ugasi svjetlo“, doslovna je poruka ovog neobičnog dokumentarnog filma koji progovara o zaboravljenom mjestu, o Hrvatskoj Kostajnici. Gradić je to čija je sudbina nalik sudbini mnogih drugih gradova u Hrvatskoj -  svakog mjeseca broj stanovnika je sve manji, a nezadovoljstvo preostalih mještana sve je veće. Film je na rasporedu u utorak, 27. kolovoza u 18:30 u Vili Antonio.