Switch to English

Silvio Mirošničenko

Životopis:

je rođen 1972. godine u Njemačkoj. Režirao je brojne dokumentarce za HRT i nezavisne producente. Njegov film „Ophodar pruge“ osvojio je nagradu za najbolji dokumentarni film na francuskom festivalu Cinerail 2004. godine, a „Edo Maajka – Sevdah o rodama“ nagradu za najbolju montažu na Danima hrvatskog filma 2008. godine i nagradu za najbolji film na DORF-u 2008. godine. Triput je osvajao nagrade na Liburnia Film Festivalu u Ičićima („Čuvar tegljača“, „Ophodar pruge“, „Edo Maajka – Sevdah o rodama“). Njegovi dokumentarci prikazivani su na najznačajnijim domaćim (Pula, Motovun, Dani hrvatskog filma) i svjetskim festivalima (IDFA, 2006., „Na putu straha“; Cinema du Reel, 2004., „Čuvar tegljača“). Triput je predstavljao Hrvatsku na Prix Europa u Berlinu.

Filmovi:
Dokumentarac prati repera Edu Maajku od rodnog Brčkog do Novog Pazara gdje treba održati prvi koncert takve vrste u tom dijelu Sandžaka. Prvi hrvatski dokumentarac koji tematizira hip-hop/rap glazbu i koji otkriva do sada nepoznate autobiografske podatke o Edi Maajki.
U konkurenciji
Dokumentarni eksperiment o zatvorenicima koji snimaju vlastiti život u strogo kontroliranom zatvoru. Njihova osobna svjedočanstva okrenuta su prema prozoru, jedinom pogledu u život.