Switch to English

Edukacija

Za vrijeme trajanja festivala, 27., 28., 29. i 30. kolovoza u Ičićima će se održati radionica „Prvi put snimam“ na koju se mogu prijaviti svi, neovisno o dobi ili filmskom znanju i iskustvu. Radionicu će voditi članovi udruge Filmaktiv iz Rijeke koji će polaznicima i polaznicama pružiti osnovna znanja i vještine potrebne za izradu kratkog dokumentarnog, namjenskog ili eksperimentalnog filma, od ideje do realizacije.

Radionicom će se najmlađima približiti što je to zvuk i koja je njegova uloga u pokretnoj slici - filmu. Kroz grupni rad polaznici će osvijestiti elemente od kojih se sastoji zvučna slika, odnosno napraviti prve korake kako bi naučili slušati. U nastavku polaznici će korištenjem opreme za snimanje zvuka i programa za video montažu ozvučiti video snimku.

Radionica / analiza zamišljena je prilično neformalno, ali s namjerom da voditelji podijele svoje iskustvo s radionica i Škole dokumentarnog filma u zadnjih desetak godina. Zajednički se gleda film, nakon toga slijedi moderirana rasprava i individualni rad, te ako postoji ideja za neki budući projekt - razgovor i o njemu.

O nastanku filma, od ideje do realizacije, snimanju s malenom ekipom i početnim minimalnim budžetima, koprodukcijama, uspjesima, problemima i još koječemu, govorit će dvoje najzaslužnijih, redatelj Nebojša Slijepčević i producentica Vanja Jambrović. Sve uz dodatnene objavljene video materijale, anegdote i savjete, pošalice i odgovore na sva vaša pitanja!