Switch to English

Prvi put snimam

19.08.2013 14:28

Imate između 16 i 18 godina i kamera vam je prirodni produžetak šake? Ili nikad niste snimali, ali "ložite" se na film?, I u jednom i u drugom slučaju, LFF i Filmaktiv vam edukaciju o snimanju doksa nude besplatno, od 28. do 31. 08. Prvi dan se gledaju i komentiraju kratki dokumentarci te se upoznaje s funkcijama kamere i snimaju probne snimke. Drugi dan se naprednije radi s kamerom, i počinje se raditi sa zvukom te se uči o dogovorima o filmu u grupi. U trećem danu se s kamerom izlazi na teren i snima sav audio i video materijal, a u četvrtom montira. Također, polaznici se druže s autorima filmova koji se prikazuju na LFF-u a posljednjeg dana festivala prikazat ćemo i vaš film!

Liburnia Film Festival – LFF poziva zainteresirane mlade osobe u dobi od 16 do 18 godina na radionicu „Prvi put snimam“ koja će se održati za vrijeme trajanja festivala,  u razdoblju od 28. do 31.08.2013., u Ičićima (kraj Opatije). Radionicu će voditi članovi udruge Filmaktiv iz Rijeke.

Osnovna metoda rada tijekom radionice jest neformalno druženje, učenje kroz mnogo praktičnog rada i prilagođavanje potrebama i sposobnostima polaznika. Radionica pruža osnovna znanja i vještine potrebna za izradu kratkog dokumentarnog filma, od ideje do realizacije.

Od srijede do subote polaznici radionice upoznat će se s osnovama dokumentarno-filmskog jezika (scenarij, kamera, montaža) i napraviti kratki film na zadanu temu, koja će biti otkrivena prvog dana festivala, a film prikazan u subotu, u elitnom terminu dodjele nagrada i zatvaranja festivala.

Planirano trajanje radionice je od 10:30 do 12:30 u jutarnjem i 15:00 do 17:30 u popodnevnom terminu. Osim navedenog programa, organizirat će se druženje i razgovor s autorima filmova koji se prikazuju na ovogodišnjem Liburnia Film Festivalu. Polaznici će tako, iz prve ruke, čuti vrijedna iskustva o samom procesu stvaranja dokumentarnog filma.

Polaznici radionice imat će priliku razgovarati i raditi s gostima festivala, eminentnim hrvatskim dokumentaristima.

Način prijave

Prima se 12 polaznika radionice. Rok za prijavu je 22.08.2013.

Prijaviti se može putem slanja ispunjene prijavnice na e-mail: [email protected], a prijavnicu i program radionice možete preuzeti OVDJE

 

Sudjelovanje na radionici se NE plaća!

PROGRAM RADIONICE

1. DAN
Radionica počinje kratkim teoretskim uvodom u filmski jezik i upoznavanjem sa specifičnostima dokumentarnog žanra. Gledaju se primjeri kratkih dokumentarnih formi i daje se kritički osvrt iz pozicije redatelja, snimatelja i montažera. Komentira se obrada teme, pristup problematici, scenarij, način snimanja i montaža.

Slijedi upoznavanje s kamerom i njenim osnovnim funkcijama. Polaznici tada prvi put uzimaju kameru u ruke i snimaju prve probne snimke. Snimke se zatim zajednički pregledavaju i polaznici se na vlastitom primjeru upoznaju s osnovama procesa snimanja.

2. DAN
Drugi dan fokusiran je na napredniji rad s kamerom i praktičnu primjenu stečenih znanja i vještina snimanja. Paralelno sa slikom upoznaju se i mogućnosti snimanja zvuka te rad s mikrofonom i bubicom. Zadane vježbe snimanja ostvaruju se kroz formu samostalnog rada i rada u grupi i prilagođavaju se individualnim potrebama i dinamici grupe.

Drugi dio programa koncentriran je na otvaranje dijaloga unutar grupe kao preduvjeta za realizaciju zajedničkog dokumentarnog filma. Razgovor o temi, odabir adekvatne forme, izrada mini scenarija i plana snimanja, sve su to procesi koji se ostvaruju u ovoj fazi pretprodukcije.

3. DAN
Treći dan u potpunosti je prilagođen produkciji kratkog dokumentarnog filma. Slijedi se prethodno razrađen plan rada, izlazi se na teren i snima sav potreban video i audio materijal. Ovaj proces podrazumijeva potpuni angažman svakog pojedinog polaznika kao dio prave filmske ekipe.

4. DAN
Zadnji dan radionice rezerviran je za rad u programu za montažu. Snimljeni materijal se prebacuje na kompjuter, pregledava se i odabiru najkvalitetnije snimke koje ulaze u završni proces obrade. Polaznici upoznaju program za montažu, rade prvo grubu pa finu montažu te zajednički editiraju svoj prvi film. U ovoj završnoj fazi montaže potrebna je određena doza preciznosti i strpljenja jer o tome ovisi kvaliteta finalnog produkta.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti Maji Uršić Staraj, producentici 11. LFF-a, na mobitel: 091/48 25 448 ili mailom na [email protected]